מהו דיקור מי שפיר?
דיקור מי שפיר היא בדיקה שבה נלקחת דגימה מנוזלים המקיפים את העובר במטרה לשלול מחלות ותסמונות גנטיות בעובר. הפעולה פשוטה מבחינה טכנית כאשר היא מתבצעת בידיים מיומנות.
בבדיקה (המבוצעת בדרך כלל בין שבוע 17-22 להריון) מוחדרת באופן סטרילי מחט דקיקה דרך דופן בטן האם לשק השפיר, ונשאבים מעט מי שפיר. הבדיקה מתבצעת תחת בקרת אולטרה-סאונד, על מנת לבחור את המיקום המתאים להחדרת המחט.
מי השפיר המתקבלים מכילים תאים של העובר וניתן לבצע עליהם בדיקות גנטיות שונות על מנת לבדוק את תקינות העובר. תשובת הדיקור מתקבלת לרב תוך 3 שבועות.
הבדיקה שמבוצעת היום ברב המקרים היא צ'יפ גנטי (CMA) המזהה חסרים או עודפים של מקטעים בחומר הגנטי. שינויים אלו עלולים להיות קשורים בפיגור שכלי או בהפרעה התפתחותית. על פי מחקרים אחרונים הסיכון לתשובה פתולוגית של הצ'יפ הגנטי באשה עם בדיקות אולטרה-סאונד תקינות הינו 1:130.
מאותה דגימת מי שפיר שמוציאים, ניתן לשלוח בדיקות נוספות כגון אקסום (ריצוף של גנים המקודדים לחלבונים על מנת לאתר שינוי נקודתי) או לבצע שמירה של חומר גנטי למקרה שיתעורר צורך בבדיקות נוספות בשלב מאוחר יותר בהריון.
למי מומלץ לבצע דיקור מי שפיר, ומה הסיכון שבבדיקה?
בדיקת מי השפיר נחשבת לבדיקה בטוחה לאם ולעובר עם שיעור סיבוכים נמוך ביותר.
היות והבדיקה המבוצעת במי שפיר הינה צ'יפ גנטי והסיכון של מציאת בעיה גנטית הינו 1:130 בכל הגילאים, אזי לכל אישה, גם מתחת לגיל 35, מומלץ לשקול לבצע דיקור מי שפיר.
הסיכון לאבדן ההיריון משנית להתפתחות של זיהום הינו סיבוך נדיר ושכיחותו 1:800 עד 1:1000. סיבוכים נדירים אחרים (פחות מ-1%) יכולים להיות ירידת מים או דימום אשר אם אינם מלווים בזיהום יפסקו ברב המקרים מעצמם וההיריון ימשיך כתיקונו. היות והבדיקה מתבצעת תחת הנחיית אולטרה-סאונד אין סיכון לפגיעה בעובר בעת הפעולה.
האם הבדיקה כואבת?
מניסיוני הן כרופאה המבצעת דיקורי מי שפיר שנים רבות והן כמי שבחרה לעבור דיקור מי שפיר בכל ההריונות שלי, אני יכולה לומר שהבדיקה אינה כואבת יותר מבדיקת דם רגילה. משך הבדיקה אף הוא דומה לבדיקת דם רגילה.
מה ההמלצות אחרי הבדיקה?
לאחר הדיקור מומלצת מנוחה של יומיים. אין צורך בשכיבה מוחלטת אך מומלץ להימנע ממאמצים.
ובנימה אישית:
אין אישה שאינה חוששת מבדיקת מי שפיר מאחר ומדובר בבדיקה פולשנית שיש בה סיכון מסוים. הדבר נכון, אולם צריך לזכור שקיים סיכון גם בהחלטה שלא לבצע את הבדיקה. בדיקור מי שפיר ניתן לזהות מאות תסמונות, שחלקן עלולות לגרום לפיגור שכלי, הפרעות התפתחותיות, סוג מסוים של אוטיזם ועוד בעיות ולקויות שונות. השכיחות של איתור ממצא כזה בבדיקת מי שפיר הינו 1:130 ללא קשר לגיל האישה ולתקינות ההיריון עד כה. זאת מול סיכון קטן מאוד להפלה שעומד בספרות העדכנית על כ- 1:800 עד 1:1000. רב הנשים פוחדות יותר מהאפשרות של לידת ילד פגוע. לכן אני ממליצה לכל אישה לבצע דיקור מי שפיר על ידי רופא מומחה בבדיקות מי שפיר.
אני מבצעת דיקורי מי שפיר כחלק מעבודתי השגרתית קרוב ל-20 שנה, כך שבבחירתך בי את יכולה להיות בטוחה שאת בידיים טובות ומיומנות ושהבדיקה תתבצע במקצועיות מרבית עם יחס אמפטי וחם.
אם את מעוניינת לבצע אצלי דיקור מי שפיר
ניתן לתאם תור אליי במרכז הרפואי מדיקה Medica רמת החייל (רח' הברזל 28 ת"א).
לזכאיות משרד הבריאות מכל קופות החולים (כל מי שמעל גיל 32) הבדיקה אצלי ללא עלות. לנשים מתחת לגיל 32: מבוטחות מאוחדת וכללית יכולות להגיע אליי דרך הביטוח המשלים, ומבוטחות מקופות אחרות באופן פרטי.
נייד מס׳: 0502492113 (מספר ישיר לקבלת מידע וקביעת בדיקת מי שפיר, זמין בימים א׳-ה׳ בין השעות 8:30-17:00. ניתן גם להשאיר מסרון ויחזרו אלייך)
או דרך חיוג למרכזייה של מדיקה, במספר: *2147